Även om vi lever i ett samhälle som blir allt tryggare händer det ibland olyckor på jobbet. Det kan handla om allt från små skärsår som behöver rengöras och plåstras om, till olyckor eller akut sjukdom som kräver snabba insatser och att man tillkallar ambulans.
Att ha bra rutiner och kunskaper, vara förberedd, samt att ha rätt utrustning gör arbetsplatsen säkrare och underlättar att du och dina kollegor kan göra ett korrekt och snabbt ingripande som kan minska skadornas omfattning och till och med rädda liv om något inträffar.
En viktig del för en trygg arbetsplats, och för att du ska kunna hjälpa till om olyckan är framme, är utrustning för första hjälpen. Enlig Arbetsmiljöverket ska alla arbetsplatser ha första hjälpen-utrustning som är anpassad efter verksamheten och hur många som arbetar där. Utrustningen ska vara väl synlig och uppmärkt och alla medarbetare, även de tillfälligt anställda, ska veta var utrustningen finns och hur man använder den. För att du snabbt och på rätt sätt ska kunna hjälpa någon om en olycka sker, bör utrustningen bland annat innehålla:
• Plåster, sårtvätt och kompresser
• Blodstoppare
• Brännskadeutrustning
• Ögondusch/skölj
• Hjärtstartare
I en bra sammansatt första hjälpen kan utrustningen både åtgärda mindre sår och skador samt bidra till att minska skador och även rädda liv i väntan på att professionell hjälp anländer om något allvarligare skulle inträffa. Det kan även vara värdefullt att lägga till en särskild ögonskölj eller flera typer av plåster för att specialanpassa utrustningen. Komplettera första hjälpen-utrustningen med information som till exempel telefonnummer till larmcentral och taxi, adressen till arbetsplatsen (inte alltid lätt att komma ihåg i en stressig situation) och gärna även en vägbeskrivning som underlättar för räddningspersonalen att snabbt komma fram. Utse dessutom en ansvarig som fyller på utrustningen vid behov och kontrollerar att allting fungerar.
Vad du personligen kan göra för att vara väl förberedd om något skulle hända är att ta reda på var första hjälpen-utrustningen finns någonstans, hur man använder den, vilka rutiner som gäller och vem på arbetsplatsen som är utbildad i att ge första hjälpen.
Att ha en bra utrustning är viktigt men det är minst lika viktigt att veta hur man använder den. När en olycka händer är det många som tvekar för att de inte vet hur de ska agera. Med rätt kunskap känner man sig tryggare, säkrare och kan handla snabbt. Något som kan vara avgörande om något allvarligare händer. Arbetsgivaren är inte bara ansvarig för utrustningen utan även för att alla är informerade om hur första hjälpen är organiserad. Vem gör vad om någonting händer? Hur hjälper man sin kollega vid en olycka? Är du osäker på det här, fråga! Om det saknas rutiner och information påminn om att en första hjälpen-utbildning för personalen är en billig livförsäkring som kan rädda liv. Ju fler som har kunskap om hur man agerar desto säkrare blir det på arbetsplatsen.